Anlegg 96

Norges eneste atomsikre hangar finner du gjemt inni et fjell på Bodø Flystasjon.

- De enorme dørene går opp, du kjenner luft strømme mot deg, og ser inn i et rom som er så stort at det er vanskelig å forestille seg.

Det er det som møter de få som har fått besøke hangaren de siste årene. Fjellhangaren er nemlig enorm, med sine ca 10 000 kvadratmeter og ti meter under taket. Det underjordiske anlegget er som tatt ut av en spionfilm, og var en godt skjult hemmelighet helt frem til i dag.

Hangaren ble åpnet i 1960 og ble i 36 år brukt som base for jagerfly, som i krigstid skulle stoppe eller forsinke en sovjetisk invasjon av Norge. Den atomsikre hangaren skulle sørge for at en skvadron ville overleve et eventuelt atomangrep mot Bodø. Pilotene i anlegget skulle vente noen få dager, til atom-støvet hadde lagt seg, før de skulle komme seg på vingene og gjengjelde angrepet.

Etter den kalde krigen ble anlegget brukt av 331-skvadronen i mange år, hvor de oppbevarte flyene og hadde base. Anlegget er det eneste av sitt slag i Norge, og forteller en svært viktig historie. Norsk Luftfartsmuseum har i mange år ønsket å fortelle den kalde krigens historie gjennom dette anlegget.

210211_0002.JPG

Tilstand

Fjellanlegget_lyd_lys-show3.jpg

Fredning for Anlegg 96

I dag befinner Anlegg 96 seg i en tilstand som gjør at det må mange vurderinger til for å se om det kan brukes til museum. Etter å ha stått tomt i mange år har bygget forfalt og fukt og mugg tatt seg inn i bygget. Det gjør at anlegget for øyeblikket ikke kan brukes. Hvem som skal eie bygget er heller ikke avklart. I tillegg pågår det også et arbeid med riksantikvaren som har varslet oppstart av fredning av anlegget. Riksantikvaren skal se på om bygget på en kostnadsforsvarlig måte kan istandsettes til bruk. Riksantikvaren har varslet at eierskap av anlegget og beregning av kostnader skal foreligge innen januar 2020.