Minnet dem som mistet livet for Norge

4. oktober er det 75 år siden den første og en av de viktigste amerikanske operasjonene under andre verdenskrig, hvor tyske flåter ble angrepet i Bodø havn. Den amerikanske ambassadøren Kenneth J. Braithwaite kom til Bodø for å minne soldatene som mistet livet i angrepene som skjedde rett utenfor Bodø.

«It is important to remember the lives of the few, who gave their lives for so many», ble det sagt i talene under kransnedleggingen på minnesmerket i dag. Det ble også snakket om hvordan dette angrepet ble starten på det gryende forholdet mellom Norge og USA. «Operation Leader» ble en veldig vellykket operasjon, og tyskerne ble tatt på sengen, men sendte deretter ut jagere som skjøt ned flere av de alliertes fly. To amerikanske piloter mistet livet i angrepet, og operasjonen og soldatene har fått minnesmerke på Bodø Krigshistoriske Museum.

Bilde2.png

Ambassadøren startet besøket med en historisk tur på Norsk Luftfartsmuseum for å se på motoren til flyet Dauntless, som ble skutt ned rett utenfor Bodø. Her kunne Bengt Stangvik, som er ekspert på denne historiske begivenheten, vise bilder og fortelle hva som skjedde under dette historiske angrepet hvor tyskerne fikk seg en ordentlig overraskelse. Etter dette ble det en tur opp i flytårnet, hvor utsikten ga oversikt over hvor de ulike hendelsene fant sted. Markeringen fant sted på Bodø Krigshistoriske Museum, hvor det ble det lagt ned krans foran minnesmerket for operasjonen.

Med på markeringen var også Generalmajor Lars C. Aamodt, NK fra Forsvarets operative hovedkvarter, rådmann Rolf Kåre Jensen, Arnt Hermansen fra Bodø Krigshistoriske museum og Direktør ved Norsk Luftfartsmuseum Hanne Jakhelln.

Bilde3.png

Liss Marie Jakobsen