Oppdaget at han var flymuseum-gutten

Leder for samlingsavdelingen Tore Bugge Pedersen tok seg fri fra ferien for å møte Johan og snakke om fly og ikke minst høre historien om fremveksten av flymiljøet.

Johan Petter Rønne oppdaget ved en tilfeldighet at det er han som har vært forsidegutten på Norsk Luftfartsmuseums brosjyrer. Det er en artig historie bak dette bildet, men jeg skjønner ikke hvordan det bildet har havnet her, sier den ihuga flyentusiasten.

Bildet har britt brukt på mye av museets materiell for noen år tilbake, og bildet er velkjent. Derfor var det artig å få besøk av selveste “flygutten”, som viser seg å fortsatt være en stor del av flymiljøet i Norge. I tillegg har Johan donert et glidefly til museets utstilling tidligere.

Skjermbilde 2019-08-02 kl. 12.20.48.png

- Bildet er spesielt, for jeg begynte å bygge modellfly da jeg var bare fire år.

Johan vokste opp med en flyinteressert far som deltok i oppbyggingen av flymiljøet etter andre verdenskrig i Trondheim, og vokste opp derfor opp på flystripa.

- I starten bygget jeg flyene av rester og ting jeg kunne arve eller finne, men på dette bildet hadde jeg kjøpt mitt aller første modellbyggesett, flyet “Jimmy”, for mine egne sparepenger. Det er faren min som tok bildet av det store øyeblikket, forteller han.

Feil person på bildet

Det var på et flystevne i Værdal for fem år siden at han fikk høre at dette bildet verserte både i amerikanske medier og nettsider, samt at han var postergutt på Norsk Luftfartsmuseum. Det var en kar som påstod at det var han som var avbildet, men da Johan så det, var han ikke i tvil. Han bladde frem farens gamle fotoalbum hvor han fant originalen. På spørsmål om hva han synes om oppdagelsen kommer det på trøndersk - Det var rålænt, ler den blide flyveren. Ifølge han var den første reaksjonen at han sa til kona: - Nå drar vi til Bodø og får gratis inngang, ler Rønne humoristisk.

I dag er Petter en samlende kraft i flymiljøet og både flyr, kurser, bygger og reparerer. Ifølge kona er han alltid den som hjelper og stiller opp. Dette flyet har han bygget selv.

En primus motor

Rønne er i dag meget aktiv i flymiljøet i trøndelag, både når det gjelder å bygge modellfly, sjøfly og glidefly, men ikke minst så elsker han å fly. -Drømmen den gang var jagerflypilot, men jeg stod ikke på synstestene. Men nå er jeg veldig fornøyd med å fly sjøfly og glidefly. Ikke minst å få delta i miljøet, forteller han. Det er få som kan påstå å ha fulgt utviklingen i Norsk sivil luftfart så lenge som Johan Petter. Han fikk være med i en tid hvor interessen vokste frem etter tyskerne forlot Norge etter krigen og etterlot seg flyplasser og fly. Det var i denne tiden glidefly og småflyinteressen vokste frem. Nå ivaretar Rønne både den kommende generasjonen gjennom å kurse unge i modellflybygging, men også tar vare på de som i generasjonen over som han passer på å ta med seg på flystripa rett som det er.

flygutt.jpg

Petter hadde med seg fotoalbum med bilder fra opp gjennom årene med bygging av fly for å låne til museet. Det er mye historisk materiale som museet har fått tilgang til, og som kan kaste lys inn i en interessant epoke i luftfartshistorien.

Tina Andersen