Om oss

Norsk Luftfartsmuseum ble åpnet av Kong Harald den 15. mai 1994. Museet ble til etter en massiv innsats fra en gruppe med stor luftfartsinteresse i Bodø, som i mange år hadde samlet og restaurert gamle historiske fly. Etter en politisk dragkamp om plassering og innhold i et nasjonalt luftfartsmuseum ble det til slutt bestemt at dette skulle legges til flybyen Bodø.

Utstillingene er blitt til gjennom et samarbeid mellom Norsk Luftfartsmuseum, Luftforsvarsmuseet og AVINOR museum.

Museet består i dag av 10 000 kvadratmeter med sivil og militær luftfartshistorie og er Nordens største. I tillegg til utstillingene har museet bibliotek, arkiv, foto, gjenstandsmagasiner og verksted for restaurering av fly.

Tre museer i ett

Luftforsvarsmuseet har også sin primære utstilling av fly og luftmilitær historie på Norsk Luftfartsmuseum. Bygget er derfor delt inn i to deler og du finner militær og sivil luftfartshistorie på hver sin side.

Avinor Museum har også sin egen avdeling og utstilling på Norsk Luftfartsmuseum. Sammen presenter de tre museene luftfartens historie fra begynnelsen, med de første pionerflygerne og deres bragder, til dagens jetfly.

gr.jpg

Luftforsvarsmuseet

20170117-DSC05478.jpg

Skjermbilde 2019-02-07 kl. 13.17.56.png

Avinor Museum

Museets styre

0N7A1231.jpg

Styret

str%252B2.jpg

Strategiplan for museet

0N7A1243.jpg

Planer og vedtekter

NLM_Logo_Positiv.png
Avinor-lilla.png
Forsvaret_logo_RGB_sort3.png

NL_snarv_2.jpg

Avinor Museum

Avinor er en av de store aktørene innen norsk samferdsel, og en sentral del av luftfartskulturen i landet, en kultur som har røtter tilbake til tidlig på 1900-tallet. Lysten til å fly strekker seg imidlertid tilbake til menneskehetens barndom, og Avinor-kulturen oser av interesse og entusiasme for luftfart.

Avinor Museum er en integrert del av Norsk Luftfartsmuseum. Museet viser utviklingen i norsk sivil luftfart og tilbyr den fremste kunnskapen om norsk luftfartshistorie.

Avinor Museum er organisatorisk knyttet til konsernstaben i Avinor og inngår som en naturlig del av den sivile utstillingen og er delaktig i de aktiviteter som Norsk Luftfartsmuseum gjennomfører. Det være seg spesialutstillinger, temakvelder, familiedager, seminarer osv.

Museet tilbyr den fremste kunnskapen om norsk luftfartshistorie. Her er det fly, naturligvis, men også fortellinger, opplevelser og mye annet spennende – alt sammen bygd opp av mennesker med glød og engasjement for historien og med et ønske om at akkurat du skal få ta del i det hele.

AVINOR museum har sin egen avdeling og utstilling integrert i Norsk Luftfartsmuseum. Avinor har ansvar for sikkerheten for passasjerer og fly. På toppen av museet kan du besøke kontrolltårnet fra den gamle flyplassen i Bodø. Her har du enestående utsikt over byen og flyplassen, og kan følge dagens fly og flytrafikk på nært hold.

Se utstillingen her

Skjermbilde 2019-02-08 kl. 15.45.16.png

Skjermbilde 2019-02-12 kl. 11.25.23.png
Full_DSC_2718 (1).jpg

Norsk Luftfartsmuseum er underlagt Kulturdepartementet og består av en stiftelse og et datterselskap som heter Norsk Luftfartsenter AS.

Norsk Luftfartsmuseum ble til fra arbeidet til flere entusiaster innen luftfartsmiljøet, som i årevis hadde samlet og restaurert gamle fly i Bodø. I tillegg til fagmiljøet, er Bodø også en viktig luftfartsby, noe som gjorde at byen stakk av med seieren i lokaliseringsdebatten. Stiftelsen Norsk Luftfartsmuseum består av et styre med oppnevnte fra departementer og andre offentlige instanser.

Museet Foto FUTURASEC (36).jpg
0N7A1243.jpg

Styret

Styret til stiftelsen Norsk Luftfartsmuseum er sammensatt av representanter som oppnevnes av departementer, fylke, kommune og andre offentlige instanser.

Tittel

IMG_1228_1 2.jpg

Les strategiplanen her

Strategiplan

Norsk Luftfartsmuseum har utarbeidet en strategiplan for perioden 2017-2020. I denne kan du lese om museets mål, satsinger og ambisjoner i perioden.

Strategiplanen sier også noe om hvilke verdier vi skal ha som grunnlag både når vi styrer og i møte med vårt publikum.

Våre verdier er:

Unknown-7.png

Engasjerende

Unknown-3.png

Nyskapende

Unknown-8.png

Troverdig

str 2.jpg

Om Oss

Luftforsvarsmuseet tilhører Forsvarets Museer, som er Norges museum for militær historie.

Museet består av en rekke museer over nesten hele landet, og tar vare på og forteller militær historie. Luftforsvarsmuseet eier Norges største samling av fly, og viser frem noen av disse i Luftforsvarsmuseets utstilling i Bodø. Utstillingen viser fly og luftmilitær historie fra 1912 til dags dato, og utgjør den største delen av utstillingen på Norsk Luftfartsmuseum. Luftforsvarsmuseet har også et studiemagasin ved Gardermoen Lufthavn, kalt Forsvarets Flysamling Gardermoen.

Våre andre museer er Rustkammeret (Trondheim), Bergenhus festningsmuseum (Bergen), Oscarborg festningsmuseum (Drøbak), Marinemuseet (Horten), Hjemmefrontsmuseet og Forsvarsmuseet (Akershus festning, Oslo).

Forsvaret_logo_midtstilt_RGB_sort.jpg

181216_1432_DSC_3294.jpg